Dodaj zgodbice.net med priljubljeneDodaj zgodbice.net med priljubljene
Jul 9, 2007

Objavil/a in Vse ostale

4 strategije za boljše odločanje v življenjukarakterji-zgodbePotrebujete pomoč pri sprejemanju odločitev ?
1. Perfekcionist

Kdaj biti perfekcionist : Ko imate dovolj časa za sprejetje odločitve in ko ste pred velikimi ter prelomnimi odločitvami v življenju.

Primeri : Ko kupujete avto, začenjate svoj posel, izbirate vpis na fakulteto, izbirate kariero itd… skratka velike odločitve.
Kako deluje ?


– Poiščite najboljši vir informacij ( internet, mediji, tv, knjižnjica, prijatelji, izkušnje ostalih itd.. )
– Pazljivo pretuhtajte in premlite vse dobljene informacije. Tako dobre kot slabe.
– Napaka je predraga, da bi reskirali. Ko mislite, da ste se odločili in premleli vse najboljše rešitve pojdite še 1x skozi in raziščite še dlje.
– Ne nehajte raziskovat in iskati najbolje rešitve dokler niste 100 % prepričani vase.
– Dvom ni vaš prijatelj
V Real lajfu : Porabil sem 3 mesece, da sem raziskal vse štacune in prebral par knjih ter nasvetov kakšna računalniška miza je najboljša oz. nasvete drugih.
Višina, materiali, uporabnost in cena vse to je botrovalo k izdelavo homemade mize po načrtih iz interneta in moram reči, da se je splačalo toliko časa premlevati in iskati informacije. Sedaj zadovoljno tipkam, tolčem, pišem in sexam na njej. Uporabna do svoje zadnje lesne šibe =)

2. Beta tester

Obsojeni na uspeh ali neuspeh skozi testiranje.

Kdaj uporabiti beta testerja : Kadar se zgornje dolgo in nepraktično poglobljeno raziskovanje ne splača in v igri ni življenskih odločitev in so napake dovoljene.

Primeri : Izboljševanje recepta za v novo kuharsko knjigo, dizajnanje nove spletne strain, izbiranje oglaševalca za vašo spletno stran =)

Kako deluje ?

– Na hitro raziščite vaše opcije
– Izberite par tistih, ki bi vam najbolj ustrezale in začnite delati na njih
– Ko izberete pravo se vprašajte kako bi jo lahko izboljšali. Če ne najdete odgovora potem jo lahko uporabite.

Riziki : Če si ne morete privoščiti popravljanja napak in slabih odločitev potem beta tester ni za vas saj Vas lahko stane veliko več. Uporabite perfekcionista. Zastavite bolj na široko in obsežno. Čas bo prinesel svoje zmage.

V real lajfu : Uporabil sem beta testerja za izdelavo, stalno posodabljanje in redizajnanje svojih spletnih strain. Velikokrat gre kaj narobe vendar lahko počaka na novo idejo za spremembo le tega. Ne bo konec sveta če par povezav ne bo delovalo nekaj časa=)

drifter3.Drifter

Bodite leni in pustite, da se problem rešijo sami od sebe.

Kdaj uporabiti drifterja : Kadar je gibanje bolj riskantno kot pa stati pokonci.

Primer : Teči skozi minsko polje brez dobrega razloga je neumnost ali kaka druga aktivnost ko je riziko večje od nagrade.

Kako deluje :
– Pazljivo glejte in se spremljajte kako svet vpliva na vaše odločitve ( manekenke, managerji, prijatelji, družina, mediji, svetovni dogodki itd.. ) in potegnite iz tega najboljše ven karseda.

Riziki : Sprejmite dejstvo, da je včasih najtežje stati pokonci z vzdignjeno glavo vendar najboljše kar lahko storite v veliko situacijah. Lahko pa Vas drifter spravi v slab položaj pri mnogih situacijah, če boste vse jemali taki na easy in delovalo problemsko samorešljivo.

V real lajfu : Sosed je pustil vrt in travo, da zraste do konca in to njegovo dvorišče je postal divjina z vsemi možnimi insekti in živalmi v tistem. Ni bilo prijetno. Vendar sem odreagiral na ta način, da se bodo težave same rešil in so čez čas se. Odselil se je in prišli so drugi ter zrihtali vrt tako kot je treba.

4. Skakalec
Značilnost za hitrost in veliko reskiranje.
Kdaj uporabit : Kadar Vam primankuje časa in ko so posledice ob določeni nedokončani stvari ali odločitvi višje kot pa če sprejmete morda slabo ali napačno odločitev.

Primer : Izbira čestitke za dan žena, izbira obleke za intervju itd..

Kako deluje :
– Na hitro preglejte vaše opcije z malo ali nič raziskovanja
– Napravite hitro odločitev v minuti
– Navadite se živeti z eventuelnimi posledicami ob hitri in nagli odločitvi
Riziko : Odločati se na hitro in dokaj nepremišljeno lahko v nekaterih situacijah povzroči več slabega kot dobrega. Zato ta način uporabite res v skrajni sili.

Real lajf : Nekoč sem prejel neko nepreverjeno ponudbo za delo. Ker sem ga v tistem času zelo potreboval sem jo sprejel na hitro brez poizvedovanja o podjetju in delu, ki sem ga opravljal.

Kakšen je vaš stil odločanja ?
– Če ste perfekcionist boste vsako odločitev pretehtali kakor, da bi brali enciklopedijo in analizirali na 1oo1 način. Vendar boste v življenju zgrešili mnogo ostalih dobrih priložnosti kajti toliko časa se boste ukvarjali z eno stvarjo, da enostavno tako non stop ne gre.
– Če ste beta tester boste vsak problem reševali z metodo testiranja, errorjev in priložnosti. Ni vedno priporočljivo se lotit vsakega problema oz odločitve na ta način. Če ne boste vedno lahko samo popravljali za nazaj in temu ne bo videti konca.
– Će ste drifter boste raje pustili, da se življenje zavrti pred vami po svoje namesto da bi ga vzeli v svoje roke.
– Če ste skakalec bo vaša impulzivna narava zagotovila, da boste vedno na pravem mestu ob pravem času z pravim orodjem. Če temu ne bo tako boste nastradali

Napačno je, ker ima vsaj svoj način odločanja in potem se poskuša tega držati vedno.

Treba je menjavati zgoraj opisane stile in jih prilagajati odločitvam v življenju.
Včasih je težko vendar ne bodite leni in vsaj pri življenskih odločitvah igrajte po načelu perfekcionista, da se ne opečete prehitro =)