Dodaj zgodbice.net med priljubljeneDodaj zgodbice.net med priljubljene
Sep 19, 2009

Objavil/a in Lastne in predelane pravljice

Princesa Elaprincesa.jpgTako so tekle ure, dnevi, meseci in leta. Prišel pa je dan, ko je Ela dopolnila 18 let in v tem času postala prelepa ženska.

Kralj se je veselil, da bo kmalu lahko oddal še eno hčerko dobremu princu za ženo. Na njen rojstni dan je povabil vse prince dežele upajoč, da bi kateri le ugajal hčerki.

Ela je plesala z mnogimi od njih, vendar je zraven neprestano mislila na fanta, ki jo je takrat rešil v gozdu.


Vsak dan je upala, da se bo prikazal, vendar zaman. Veliko povabljenih princev je bilo čednih in je hotelo imeti Elo za ženo, ona pa je vsem govorila, da se naj zabavajo po svojih močeh. Ela je plesala najlepše in najlagodnejše, nenadoma pa…bum… Vsi so pogledali proti njej, kajti zaletela se je v steber in padla po tleh. Po nekaj sekundah so ji vsi prihiteli v pomoč, ona pa je le zasanjano gledala proti kuhinjskim vratom.

Tam je stal fant, ki jo je rešil. Ela se je izmuznila iz gneče in odhitela proti kuhinji ter vstopila. Obstala je pred fantom, ki jo je gledal tako ljubko s svojimi modrimi očmi, da se je skoraj onevestila. Od zasanjanosti je hotela odhiteti stran in uspelo bi ji, če jo ne bi fant prijel za roko in ogovoril. Vprašal jo je kako ji je ime. Nekaj časa sta se vsa zaljubljena pogovarjala nato pa je Ela odšla. Očeta je vprašala zakaj se mora poročiti s princem, če se ne želi.

Kralj ji je začel razlagati vse zakone, ki obstajajo, kar je Elo zelo potrlo zato je odhitela v sobo, se zaklenila in razmišljala o Gašperju. Prav tako je tudi on razmišljal o njej vsak dan. Ves dvor je bil zaskrbljen, kajti Ela ni prišla že nekaj dni iz sobe. Vsi so mislili, da je zbolela.

Nato pa je kar naenkrat privihrala Ela vsa sijoča od ljubezni. Vstopila je v kraljevsko dvorano, da bi se pogovorila z očetom. Rekla mu je, da se bo poročila s kuharjem če mu je prav ali ne. Kral je seveda imel veliko pripomb, toda vihrava Ela je oddrvela proti kuhinji. Ko je vstopila, fanta nikjer ni bilo. Preiskala je celo kuhinjo potem pa se je vdala in začela spraševati služinčad. Noben od njih ni vedel, kje bi fant lahko bil razen ene osebe, ki je na dvoru delala kot pomočnica glavnega kuharja.

Povedala ji je, da je tako ime njenemu sinu, vendar da skoraj zagotovo to ne more biti on. Ela jo je vseeno prepričala, da jo odpelje k njemu. Kralj je ni mogel več zadržati, niti stražarji. Z gospo sta prispeli do stare hiše, kjer je fant sekal drva. Ela je že na daleč videla, da je Gašper in odhitela k njemu. Bil je navdušen nad poroko, ampak je moral to skriti, ker je vedel da se ne more poročiti z njo. Zato je Elo odslovil in ji rekel, da bo našla princa, ki ji bo prav tako všeč. Elo je to zelo prizadelo in je v solzah stekla na dvor.

Ko se je stemnilo tudi Gašperju ni bilo vseeno, ker se je v to dekle res zaljubil na prvi pogled, zato se je odločil, da se odpravi na grad. Vstopil je pri zadnjih vratih, oblečen v kuharja. Ko je odšel iz kuhinje, da bi piršel do soban je zaslišal kralja. Hitro se je postavil ob steno kot kip, ker druge možnosti ni bilo. Srce mu je divje utripalo, ko je kralj stopal mimo njega. Kmalu si je oddahnil, kajti ga kralj sploh ni opazil.

Nato je odhitel do sobe, kjer je spala prelepa Ela in vstopil. Potiho jo je zbudil. Najprej se ga je Ela ustrašila in hotela poklicati stražarje, vendar jo je Gašper v trenutku zaustavil in jo prosil, da mu odpusti. Seveda ga Ela ni mogla sovražiti in mu je to takoj odpustila. Gašper ji je nato povedal svoj načrt in Ela se je v celoti strinjala.

Sklenila sta, da začneta čez eno uro uresničevati načrt, se poljubila in poslovila. Gašper je šel v vas po prijatelje in jih nagovoril, da zamotijo stražarje medtem pa bosta z njegovo drago pobegnila. In res, prišli so vsi prijatelji iz vasi ter začeli metati kamne v stražarja. Le ta se je zelo razjezil in ves besen tekal okoli, da bi našel krivca. Ela in Gašper pa sta v teku zapustila dvor pri zadnjih vratih in odšla neznano kam.

Ko je kralj naslednje jutro zvedel, da njegove hčerke ni več je bil besen, jezen po eni strani pa tudi žalosten. Ukazal je vsej svoji vojski, da preišče vso kraljestvo, a prelepega mladega para ni nihče več našel.

Vem pa, da sta živela v vsej sreči do konca svojih dni.